Frukttre med sjokoladetrekk

fruktbukettFrukt er godt. Sjokolade er godt. Sammen blir de en smaksopplevelse som kan være vel verdt tiden det tar å sette sammen et frukttre.

Slik gjorde vi det her i huset.

Read the rest

 • RSS Siste nytt fra forumet

  • En feil oppstod, og strømmen er antagelig nede. Prøv igjen senere.
 • Velkommen til InspirasjonOnline

Gå på julemarked!

Kunne du tenke deg å gi bort julegaver litt utenom det vanlige i år? Nyte litt ekstra førjulsstemning i tiden før jul og samtidig gjøre julehandelen til noe mer enn slitsom tråkking i gigantiske kjøpesentre? Da bør du benytte sjansen til å gå på julemarked. Her er noen forslag.

Steinerskolens julemarked

Steinerskoler pleier vanligvis å ha julemarked den siste helgen i november. Og disse julemarkedene pleier å være fulle av hjemmelaget leketøy utenom det vanlige, hjemmestrikket pynt, klær, mat og godteri. Og mye, mye mer. I tillegg er det ofte underholdning for barna. Du finner din nærmeste Steinerskole sin nettside ved å klikke her.

Julemarkedet på Rådhusplassen i Oslo

På Rådhusplassen i Oslo er det julemarked hver dag i førjulstiden. Du finner dette julemarkedets nettside her.

Fiffiga mammors julemarked Fiffiga mammors julemarked arrangeres også i Oslo. Nærmere bestemt 1. advent på lille Tøyen haveby i Oslo. Disse har også egen nettside, som du finner her.

Jul i bakgården Ønsker du å virkelig ta inn god, gammeldags “skomakergate-stemning”, bør du ta en tur til Bakgården i Sandefjord. Bare se på disse stemningsfulle bildene fra et tidligere julemarked her. Her kan du blant annet møte såpekokerne Vigdis og Ruth som selger utrolig flotte såper og også har en egen blogg på nettet.

Julemarkedet i København Har du lyst, tid og anledning til å ta turen til København kan du få med deg et julemarked som visstnok skal være helt fantastisk. Tivoliet hjemmeside finner du her.

Julemarked i London I London er det mange shoppingmuligheter. Det største julemarkedet er i følge VGs reiseguide Hyde Park Winter Wonderland, som åpner i slutten av november og holder det gående til over jul. Det er en blanding av fornøyelsespark og julemarked.

Så enten du vil besøke ditt lokale julemarked og nyte “Skomakergata”-følelsen det gir deg eller ta den helt ut og dra til utlandet, skulle det være noe for enhver i tiden fremover.

Vet du om flere julemarkeder rundt omkring? Legg igjen en kommentar og del med oss. :)

13 tips for en bedre hverdag

kaffehjerteI skrivende stund er vi i full gang med “Ta helgen tilbake”-utfordringen her på InspirasjonOnline. Det betyr ikke at hverdagene må bli grå og kjedelige.

Her er 10 tips for hvordan du kan gjøre hverdagene bedre underveis:

1. Gjør kveldsmaten enda bedre

Bak grovbrød eller grove rundstykker og servér nybakt, lunka brød med godt pålegg. Tenn gjerne et stearinlys og gjør kveldsmåltidet til en samlingsstund rundt bordet.

rundstykker

2. Gi deg selv litt skjermfri

Skru av tv og datamaskin og kos deg under et lunt pledd med en god bok og en kopp te eller kakao.

3. Frisk luft

Gå en kveldstur. Går du alene kan du kanskje ha god musikk på øret. Har du litt store barn kan dere kanskje gå tur sammen. Eller hva med å avtale en kveldstur med en venn eller din bedre halvdel om det lar seg gjøre? Det er mange gode samtaler man kan ha mens man går kveldstur sammen. Har du hund blir nok denne ekstra glad for å få bli med. Er det ruskevær eller litt kaldt kan du jo se kveldsturen som en effektiv måte å øke kvaliteten på innetiden når du kommer inn igjen også. Mulighetene er mange.

turbilde

4. Gjør litt ekstra ut av matpakka

Det at du skal droppe hverdagslørdagen vil ikke si at det må være kjedelige lunsjer. Kjøper du f.eks. en Bendit-boks (en rund boks med liten gaffel festet i lokket) for 12,50 på Rema 1000 er det mange muligheter.

For eksempel:

 • Pastasalat med kylling
 • Oppskårede grønnsaker
 • Wraps med et tynt lag Philadelphia-ost, salat, kalkunpålegg, paprika og alfalfaspirer? Eller hva med Philadelphiaost med gressløk, salatblad og røkelaks?
 • Oppskåret frukt til å ha til brødmaten

matpakker

5. Egenomsorg

Bruk tid på badet om kvelden og nyt det å ha god tid. Om du har badekar kan du synke ned i et velduftende bad. Gjør det litt hyggelig på badet først ved å rydde unna eventuell rot. Ta en hårkur, farg håret eller gi ansiktet en god peeling. Egenpleie trenger ikke å kun skje i hui og hast om morgenen.

6. Kjøkkentjeneste med hyggelige konsekvenser

Gjør kjøkkenet klart for neste morgen. Et velkjent FlyLady-prinsipp, men også en god vane for andre som ikke bruker denne metoden. Et ryddig kjøkken med shina oppvaskkum gir en betraktelig bedre morgen neste dag. Bare se på bildene i et av innleggene i “Før/etter-tråden” i forumet. Hvilket kjøkken ville du helst ha stått opp til om morgenen?

7. Vær forberedt!

Legg frem klær og andre ting du trenger neste dag før du legger deg om kvelden. Det er utrolig hvor mye klarere man kan være i toppen når man ikke nettopp har snublet ut av sengen og skal lete etter noe.

8. Gjør hverdagen bedre for andre

Spør deg selv hva du kan gjøre i dag for å gjøre hverdagen bedre for noen du er glad i. En klem til din bedre halvdel, ekstra oppmerksomhet til barnet ditt eller kanskje en hyggelig telefonsamtale til noen du bryr deg om. Ekstrapoeng for praktiske oppgaver!

9. Anerkjenn dine triumfer

Ta et par minutter på slutten av dagen for å tenke gjennom og gi deg selv et klapp på skulderen for det du faktisk fikk til i dag. Vi har så altfor lett for å henge oss opp i det vi ikke fikk gjort, men du har nok garantert gjort noe bra også. Fokuser på det!

10. Gjør noe du har utsatt

Tenk babysteps! Enten det er en telefon du skulle ha tatt, en regning du skulle ha betalt eller noe annet på “to do-lista” som har blitt overveldende. Gjør én ting. Sett av 15 minutter. Jeg lover deg at det å gjøre litt gir en langt bedre følelse enn å føle seg overveldet av alt og ikke gjøre noe. Det er godt å komme i gang.

11. Trøstespar

Du har kanskje hørt om (og erfart?) trøsteshopping og trøstespising. Vel, på Pengevett har medlemmene i forumet kommet på et nytt ord: “Trøstesparing”. De fleste der sparer til buffer, en ferie eller noe annet. Føler du deg litt lei, blakk eller kanskje bare langt unna målet ditt? Vel, det flere har oppdaget er at det å logge inn i nettbanken og overføre noen kroner til sparekontoen gir god trøst. Enten det er 6 eller 600 kroner. Du er enda et babystep nærmere målet og i motsetning til trøstespising- og shopping er det liten fare for anger etterpå også.

“Hverdagslørdagene” koster, så her kan du finne penger for trøstesparingen din. Går du forbi sjokoladehylla uten å kjøpe den 20-kroners sjokoladen du ellers ville ha spist en vanlig hverdagskveld, så overfører du 20 kroner til sparekontoen. Det samme gjelder dersom du går istedet for å kjøre et sted, henger opp en klesvask istedet for å bruke tørketrommel osv. Tro det eller ei, men sparing kan være gøy. Særlig når du ser resultatene av det! (For ekstra motivasjon kan du jo delta i sparetrådene i forumet. Advarsel: Det er en viss avhengighetsfare, har jeg hørt. ;) )

fellessparing

12. Søvn

Unn deg selv litt ekstra søvn. Gjerne etter kveldsbadet eller en god og varm kveldsdusj om du vil. Kryp nydusjet- eller badet ned under dyna med en god bok og les litt før søvnen tar deg. Obs! Husk søvnen. Boken vil være der i morgen også, så det gjelder å ikke bli liggende og lese til langt på natt. En god natts søvn kan gjøre underverker for den påfølgende hverdagen.

13. Ta en tur i svømmehallen

Har du en svømmehall i nærheten kan en tur dit være med på å “oppgradere” en helt vanlig hverdag. Enten du drar sammen med noen eller alene. Hva med å slå deg sammen med noen og dra til svømmehallen sammen, for deretter å dra hjem til en av dere for et hyggelig kveldsmåltid med lys på bordet og varm drikke i koppen?

bade

Du har sikkert noen flere forslag til hvordan man gjør hverdagen litt bedre. Fortell gjerne om det i kommentarfeltet her.

Ha en fortsatt god hverdag! :)

Ta helgen tilbake!

høst i hagenEr du blant de som noen ganger lurer på hvor helgene, slik du husker dem, ble av?

Du vet, da helgen var noe for seg selv og ikke bare enda et par dager i rekka. Da fredagskveldene kanskje var kjærestetid, det var stas med hjemmelaget pizza og godteri på lørdagene eller kanskje er det søndagsfrokostene og søndagsturene du aller mest forbinder med helg.

I forumet vårt har vi hatt noen tråder om dette. Tråden “Operasjon: Redd helgen” ble også nominert i inspirasjonskonkurransen vår, siden flere opplevde den som en kjempeinspirasjon i forhold til akkurat dette. Anita skriver det så treffende i den tråden:

Da jeg var liten var det ikke noe snop bortsett fra det vi fikk for respektive 10,- – senere 20kr på butikken på lørdagskvelden, og det holdt i metervis. Familien koste seg sammen med hjemmelaget pizza, og tv-titting. Ingenting var som å krype litt tettere inn i armkroken til mamma eller pappa når det skjedde noe på Macgyver.. Søndagen fikk vi ofte hjemmelagde rundstykker med godt pålegg og egg. Det var denne dagen vi fikk lov til å spise sjokoladepålegg, men bare en skive, og vi fikk også drikke sjokkomelk om vi husket på det. Senere på dagen var det ofte tur sammen, hele familien, for så å komme hjem til en gryte som putret på ovnen, med tilhørende dessert.

Resten av tråden anbefales på det sterkeste. Det er mange gode idéer der for hvordan man kan “redde helgen” og vi var flere som kjente oss godt igjen i beskrivelsen av hvordan helgene gradvis har blitt mer og mer utvannet.

Kanskje kjenner du deg litt igjen også?

Hvor stas er det egentlig med lørdagsgodteri når man har hatt flere “hverdagslørdager” i dagene før? Og hvor daff kan man ikke føle seg når søndagen har hatt minimalt med innslag av frisk luft?

Nå som november står for tur tar vi tak i dette igjen og gjør det til vår egen novemberutfordring i forumet. Prosjektet har også fått en egen Facebookside for de som vil slenge seg på der.

Så hva vil det si å ta helgen tilbake? Vel, det er nok litt forskjellig for forskjellige folk. Noen er kanskje allerede godt i gang med å avgrense godtespisingen til lørdagene, men kunne tenke seg å gjeninnføre søndagsturen? (Uteloggen anbefales som inspirasjonskilde.) Andre vil kanskje begrense datatiden og øke familietiden. Eller kanskje kjøpe blomster vei hjem fra jobb på fredag og ta et deilig bad fredag kveld. Eller sette av ekstra tid til å pleie forholdet og ha en skikkelig kjærestekveld med levende lys, god middag og avslåtte pc-skjermer etter at ungene har lagt seg.

Hele poenget er at det som før var tydelige forskjeller på hverdager og helger for mange har blitt en litt grå, uformelig masse der godteskåla har blitt hverdagskost og helgene bare er passive dager med litt ekstra fri. Og tiden bare glipper mellom fingrene våre helt til det plutselig er mandag og travle dager igjen.

Så om du savner blomster på bordet og nyskiftet sengetøy når helgen kommer, eller kanskje at lørdagsgodtet faktisk er litt “fest” og ikke bare noe du spiser på autopilot og søndagsmiddagen inntas rundt bordet av folk som har røde kinn etter en søndagstur… Vel, uansett hvilket område du vil fokusere på, så er du hjertlig velkommen til å bli med.

Hva er en god helg for deg?

Fortell!

Relevant i bloggverdenen:

Legg gjerne igjen tips om andre blogginnlegg om temaet også.

Slik bytter du til vinterdekk

Det har vært kaos veiene og mye på grunn av at mange ikke har byttet til vinterdekk enda. Så hva passer vel bedre enn å dele en veldig kjekk og lettfattelig video med steg-for-steg-instrukser om hvordan man bytter til vinterdekk?

5 juleforberedelser du kan begynne med nå

Det er høst og julen virker veldig langt borte. Det gjør den tilsynelatende for mange hvert år før man plutselig oppdager at den ikke bare er nærmere enn man trodde, men at de siste ukene før jul er full av så utrolig mange andre ting også.

Hadde det ikke vært deilig å bare ha igjen kosen og juleavslutningene når desember kommer? Kan man få til dette uten å kaste seg over julemarsipanen og henge opp julepynten? Read the rest

Gi lommeboka en pause i ferien også

Det høres motstridende ut, ikke sant? Ferietiden er jo som regel den tiden man gjerne bruker litt ekstra. Litt veldig mye ekstra.

Hva med å plotte inn noen familieaktiviteter og dager i ferien som ikke innebærer høyt forbruk? Familiesamvær som også viser barna at det er mulig å ha det kjekt uten å betale seg gjennom hele dagen? For du er kanskje litt lei av forbrukskarusellen selv også?

Ut i naturen!

Ok. Så er du kanskje ikke et typisk villmarksmenneske, da. Men det trenger du heller ikke å være.

Sett av en dag (eller mer) til naturen. La de dyre badeanleggene være og ta med barna på badetur i naturen. Kanskje vet du om et bortgjemt badested du selv brukte mye da du var barn. Ta med barna og la de høre litt om hvordan du tilbrakte somrene da du var barn.

Du kan også kombinere dette med en piknik, der dere har med en deilig matkurv med frukt, baguetter og annet godt. Be med dere andre som også kunne tenke seg å finne på noe annet enn å bruke penger på en eller annen sommerattraksjon hele dagen. Kanskje har et vennepar eller noen andre du kjenner lyst til å være med. Sett av en dato og planlegg sammen. Hvem pakker hva?

Kikkert og en fuglebok kan være fint å ha med. La barna speide etter fuglearter og finne dem igjen i bøkene. Eller hva med å ha med en egen drage ut på et egnet sted en dag det blåser godt?

Blomster kan plukkes på turen og deretter presses og limes inn sammen med bilder fra turen i en egen liten minnebok fra sommerpikniken. Kanskje kan dere som er med på turen møtes igjen en annen dag for å lage en morsom minnebok sammen også.

Enten dere velger å la det bli med en dagstur eller har med telt å overnatte i, vil det bli en opplevelse både barn og voksne husker lenge. Dere vil ha fått brukt kvalitetestid sammen. Vekk fra kjøpepress, lange køer og en ekkel følelse av å ha brukt litt mer enn man planla den dagen. Kanskje dere til og med har fått senket skuldrene litt og fokusert på hverandre uten for mange distraksjoner.

Og det er vel det ferien egentlig skal handle om?

For flere tips om ferien kan du også lese i InspirasjonOnlines eget ferieforum eller denne bloggens kategori for ferie og fritid.

Avslutningsgave til barnehagen

Sommerferien nærmer seg med stormskritt og de aller fleste gleder seg til den. Men denne tiden av året representerer også noe vemodig for mange. Dette er nemlig også tiden for avskjeder. Barna blir større, og etterhvert som de vokser til avsluttes noen kapitler mens nye og spennende kapitler står for tur. Som for eksempel overgangen fra barnehage til skole.

I den anledning er det mange som gjerne vil gi en oppmerksomhet til det stedet og de menneskene barnet har tilbrakt mange, mange timer. Til barnehagepersonalet som har passet på barnet. Kanskje også til barna som har vært trofaste lekekamerater. Men hva gir man? Hva er en god “takk for meg”-gave til barnehagen?

Her kommer noen forslag til avslutningsgaver som forhåpentligvis vil falle i smak. Har du flere forslag å tilføye, så legg gjerne igjen en kommentar!

Tradisjonelle gaver

 • Blomster
 • Vin
 • Konfekt
 • Fruktkurv
 • Tekrus som barna har dekorert selv

Gave til barnehagen

 • Bøker
 • Spill
 • Tegnesaker eller materiale til andre formingsaktiviteter
 • Leker
 • Frukttre
 • Bærbusk
 • Gavekort til bokhandel eller lekebutikk
 • Vaffeljern til turbruk (eksempel)

Personlig hilsen

Alle som jobber med mennesker vet at man har gode dager og mindre gode dager i en slik jobb. Et kort eller et lite brev til de ansatte der du forteller hvor mye du og barnet ditt har satt pris på arbeidet de gjør, kanskje også med et bilde av barnet, kan bety mye. Ikke bare der og da, men kanskje også på en dårlig dag i fremtiden?

En god tekst eller et dikt

Teksten til en sang fra Portveien 2 kan med noen små justeringer passe godt ved slike anledninger. Hva med å bruke den og lage noe forseggjort som kan henges opp på veggen?

For siste gang

Døren låses, porten lukkes,
alt er gjort for aller siste gang.
Gi meg hånden, før jeg reiser,
jeg setter meg ganske stille
på ditt fang

Være sammen, siden skilles,
det er veien hver og en må gå,
la oss ikke være triste
selv om det er oss det gjelder nå.

Om det som er forbi er forbi,
da har jeg noe vakkert å si.
Alltid skal jeg huske det vi delte du og jeg,
aldri skal jeg glemme det du var for meg.

Den aller viktigste gaven

Jeg mener at den aller viktigste gaven, og den som alle disse forslagene er ment å symbolisere, er at man forteller de man har vært sammen med at man setter pris på dem. At man synes de har gjort en god jobb. At man føler takknemlighet og at man har sett den innsatsen de har lagt i at nettopp ditt barn skal ha det godt. Man trenger ikke nødvendigvis bruke så mye penger. Men fortell dem det.

Det er jo det det handler om.

Inspirasjonsmeme til bloggen din

Flere av oss her på InspirasjonOnline er ikke bare forumdeltakere. Vi har også egne blogger.

Nå har vi laget et eget inspirasjonsmeme hos Mr. Linky, som skal være tilgjengelig for de av dere som har lyst til å bruke koden i egne blogger for å starte egne meme’er.

Du finner koden her

Fotokonkurranse – “Før og etter”

Det er på tide med en ny konkurranse på InspirasjonOnline.

Denne gangen er det en fotokonkurranse vi skal ha. Temaet er “Før og etter” og premien er et gavekort til Bokkilden.

Vi håper på mange inspirerende bilder!

Her kan du lese mer om konkurransen vår